Jakost výrobku definujeme
jako souhrn vlastností výrobku.
Určuje tyto údaje:
- obsah živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny a voda)
- vzhled a smyslové faktory (tvar, barva, vůně, chuť)
- technologické faktory ( konzistence, struktura atd.)
- hygienické faktory (obsah látek snižujících jakost, množství mikroorganizmů)
Jakost potravin hodnotíme metodami:
Senzorické – smyslové
Patří k nejstarším metodám zjišťování jakosti potravin a nápojů. Výsledky nejsou vždy stejné, neboť jsou závislé na schopnostech, vědomostech a citlivosti posuzujícího. Jde tedy o zjišťování jakosti pomocí: a) pomocí zraku – hodnotíme vzhled potravin: tvar, rozměry, barvu, čistotu, lesk b) chuťová zkouška – sladkost, kyselost, aromatičnost, pachuť, která je někdy čichem nepostřehnutelná c) čichem – hodnotíme obsah a přítomnost aromatických látek, stupeň zkažení např.hnití d) sluchem – při posuzování konzerv – poklepáním na plechový obal zjišťujeme bombáž e) hmatem – ověřujeme konzistenci, drobivost, práškovitost, zrnitost i granulaci
|
![]() |
Analytické
Zjišťují se kvalitativní ukazatele, které jsou předepsány potravinářskými normami. Jedná se o hodnocení objektivní. Poskytují při užití stejného vzorku a za stejných podmínek vždy shodné výsledky. a) fyzikální zkouška – zjišťuje hmotnost, objem, hustotu potravin, pevnost obalu b) chemický rozbor – stanoví celkové složení potraviny i obsah jednotlivých složek – konzervačních činidel, soli, cukru c) pomocí mikrobiologické zkoušky zjistíme přítomnost různých mikroorganizmů – choroboplodných či neškodných d) při biologické zkoušce ověřujeme prostřednictvím pokusů na zvířatech přítomnost škodlivin
|
![]() |