Houby

Charakteristika

Houby řadíme do pochutin.

Jsou to plodnice podhoubí, které rostou v lesní půdě, na  loukách.

Nemají žádnou energetickou hodnotu.

Ocenění mají pro svou aromatické a chuťové látky.

Čerstvé houby se mají prodávat v celku, tedy nenakrájené.

Nepříjemnou vlastností hub je, že velmi snadno přejímají škodlivé látky – kovy, rtuť, olovo, kadmium (žampióny).

 

Složení

• 90 % vody

• 4 % bílkovin

• 4% sacharidů

• 0,5 % tuků

• 1 % minerálních látek

• Vitamín - D

 

Druhy hub

1.   Jedlé: pravák, žampión

2.   Nejedlé: hořké, pálivé – obsahují látky netoxické, ale pro nějakou vlastnost se nedají konzumovat

3.   Jedovaté: po jedné až dvou hodinách se projeví křeče a krvavý průjem

4.   Smrtelně jedovaté: muchomůrka zelená

 

 

Konzervace

Houby konzervujeme různými způsoby:

-         sušením

-         nakládáním do octového či solného nálevu

-         sterilací

-         olejem

-         mrazením

-         mléčným kysáním

-         houbové extrakty se připravují rozvařením, konzervují se solí a chemickými konzervačními látkami