Cukry

 

 

Charakteristika

q       Jsou sladidla rostlinného původu.

q       Cukr je energeticky vysoce hodnotná potravina, která se v organismu rychle vstřebává i zužitkovává.

q       Cukry jsou lehce stravitelné a rychle dodávají organismu energii.

q       Konzervuje.

q       Častá konzumace poškozuje zubní sklovinu.

 

Rozdělení

 

1.   Monosacharidy – jednoduché (C6H1206)

-         glukóza (hroznový cukr)

-         fruktóza (ovocný cukr)

 

2.   Disacharidy – složené (C12H22O11)

-         sacharóza (řepný, třtinový cukr)

-         laktóza (mléčný cukr)

-         maltóza (mléčný cukr)

 

 

Výroba

Naše podnebí je vhodné pro pěstování cukrové řepy.

Řepa se rozřeže na 1 cm silné hranoly, které se nechávají vyluhovat horkou parou a vodou. S cukrem přecházejí do roztoku také jiné látky, které se chemicky a mechanicky odstraňují. Z vyčištěného roztoku se pak vykrystalizuje cukr. Ten má žlutohnědou barvu.

Surový cukr se dále rafinuje tj. čistí.

·       Rafinovaný cukr je stříbřitě bílý a vyrábí se:

-         krystalový

-         kostkový

-         krupicový

-         moučkový

·       Nerafinovaný cukr (hnědý) – má vyšší obsah biologicky hodnotných látek.

·       Cukry obohacené:

-         vanilkové a skořicové: používáme k dochucování moučníků

-         želírovací: používá se k domácí výrobě marmelád, zavařenin a rosolů

-         barevné: ke zdobení pečiva a čokoládových výrobků

 

Skladování

§       Sklad, ve kterém má být uchován, nesmí být vlhký. Cukr přijímá z ovzduší vodu, rozpouští se a tvrdne nebo hrudkuje.

§       Jeho trvanlivost při dobrém uchování je nejméně rok.