Cukry
Charakteristika
q Jsou sladidla rostlinného původu.
q Cukr je energeticky vysoce hodnotná potravina, která se v organismu rychle vstřebává i zužitkovává.
q Cukry jsou lehce stravitelné a rychle dodávají organismu energii.
q Konzervuje.
q Častá konzumace poškozuje zubní sklovinu.
Rozdělení
1. Monosacharidy – jednoduché (C6H1206)
- glukóza (hroznový cukr)
- fruktóza (ovocný cukr)
2. Disacharidy – složené (C12H22O11)
- sacharóza (řepný, třtinový cukr)
- laktóza (mléčný cukr)
- maltóza (mléčný cukr)
Výroba
Naše podnebí je vhodné pro pěstování cukrové řepy.
Řepa se rozřeže na 1 cm silné hranoly, které se nechávají vyluhovat horkou parou a vodou. S cukrem přecházejí do roztoku také jiné látky, které se chemicky a mechanicky odstraňují. Z vyčištěného roztoku se pak vykrystalizuje cukr. Ten má žlutohnědou barvu.
Surový cukr se dále rafinuje tj. čistí.
· Rafinovaný cukr je stříbřitě bílý a vyrábí se:
- krystalový
- kostkový
- krupicový
- moučkový
· Nerafinovaný cukr (hnědý) – má vyšší obsah biologicky hodnotných látek.
· Cukry obohacené:
- vanilkové a skořicové: používáme k dochucování moučníků
- želírovací: používá se k domácí výrobě marmelád, zavařenin a rosolů
- barevné: ke zdobení pečiva a čokoládových výrobků
Skladování
§ Sklad, ve kterém má být uchován, nesmí být vlhký. Cukr přijímá z ovzduší vodu, rozpouští se a tvrdne nebo hrudkuje.
§ Jeho trvanlivost při dobrém uchování je nejméně rok.