Čokoláda

 

Charakteristika

q       Čokoláda je směs kakaové hmoty, kakaového másla,cukru a přísad.

 

 

 

Výroba

v   Rozemletá kakaová hmota, práškový cukr, kakaové máslo a chuťové přísady se důkladně promíchají v mixéru a zušlechťují konšováním, tj. míšení při zvýšených teplotách.

v   Poté se čokoládová směs nechává odpočívat, aby vyzrála a zjemnila se její chuť.

v   Před konečným formováním se čokoládová masa chladí na 32° C a poté plní do plechových forem.

v   Při výrobě mléčné a smetanové čokolády se k směsi přidává mléčná i smetanová sušina, oříšky, mandle atd.

 

 

 

Ø    Čokoláda je výživná potravina s vysokou energetickou hodnotou.

Ø    Obsahuje teobromin, který působí příznivě na nervovou soustavu.