Bílkoviny

 

q       Bílkoviny jsou součástí každé živé buňky, je nutno dodávat lidskému organismu denně v dostatečném množství.

q       Množství je závislé na věku strávníka, jeho zdravotním stavu a  pracovním zařazení.         

q       Bílkoviny jsou makromolekulární látky složené z aminokyselin.

 

Dělení bílkovin

 

a)   plnohodnotné – vyskytují se především v živočišných potravinách (mléko, maso, vejce)

 

b)   neplnohodnotné – v potravinách rostlinného původu (obiloviny, luštěniny)

 

Význam

 

·       Bílkoviny se využívají k tvorbě nových buněk, k obnovení opotřebovaných a odumřelých částí těla – vlasy, nehty, sliznice, svalová tkáň – a jako zdroj energie.

 

·    Při nedostatečném příjmu bílkovin se zpomaluje růst, snižuje tělesná hmotnost a pracovní schopnost, organismus se rychleji unaví a při dlouhodobém nedostatku vznikají i poruchy  důležitých funkcí organismu.